به گفته دکتر ماکان آریا پارسا برنامه سبک زندگی سالم می‌تواند ترکیبی از عادات و فعالیت ‌های مختلف باشد.

  1. تغذیه سالم:
  • مصرف مواد غذایی سالم، شامل میوه‌ها، سبزیجات، محصولات غلات کامل و منابع پروتئینی.
  • مصرف مقادیر مناسب و تعادل دار از مواد غذایی.
  • اجتناب از غذاهای با ارزش غذایی کم و پر از چربی‌های اشباع شده و قند ساده.
  1. فعالیت بدنی:
  • انجام فعالیت بدنی معتدل و منظم، مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، شنا یا ورزش‌های دیگر.
  • تعیین برنامه وقت‌های مشخصی برای فعالیت بدنی در هفته و رعایت آن.
  • انتخاب فعالیت‌هایی که شما را شاداب کننده و لذت‌بخش برای شما باشند.
  1. خواب کافی:
  • رعایت برنامه خواب منظم و مطابق با نیازهای شخصی خود.
  • ایجاد محیط مناسب برای خواب، شامل تاریکی، ساکتی و دمای مناسب.
  • اجتناب از مصرف مواد نیکوتینی و قهوه در ساعات نزدیک به خواب.
  1. مدیریت استرس:
  • استفاده از روش‌های مدیریت استرس مانند تمرین عمیق تنفس، مدیتیشن یا یوگا.
  • ایجاد زمانی برای استراحت و آرامش در روز، مانند خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی.
  • انجام فعالیت‌هایی که شما را خوشحال و آرام کننده می‌کنند.
  1. اجتناب از مواد مخدر و الکل:
  • اجتناب کامل از مصرف مواد مخدر.
  • به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا مصرف مسئولانه و محدود الکل، در صورتی که انتخاب کنید.
  1. مراقبت از خود:
  • دادن اهمیت به نیازها و مراقبت از خودتان.
  • ایجاد روزهای استراحت منظم و فعالیت‌های لذت‌بخش برای خودتان.
  1. بررسی و مراقبت از سلامت:
  • مراجعه منظم به پزشک برای بررسی سلامت و انجام آزمایش‌های مناسب.
  • پیگیری دستورات پزشک در مورد مصرف داروها، واکسیناسیون و سایر توصیه‌ها.
  1. حفظ روابط اجتماعی:
  • داشتن روابط اجتماعی قوی و ارتباط با خانواده و دوستان.
  • شرکت در فعالیت‌های اجتماعی و جمعیتی.

تفاوت‌ های بین سبک زندگی سالم و ناسالم

انواع سبک زندگی سالم و ناسالم با توجه به عوامل متعددی، متمایز از یکدیگر هستند. در زیر تفاوت ‌های اصلی بین این دو سبک زندگی را مرور می‌کنیم:

  1. 1. سبک زندگی سالم: از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا در انواع سبک زندگی ، تغذیه متوازن و با تنوع اولویت دارد. افراد در انتخاب مواد غذایی از مواد مغذی انتخاب می‌کنند و مصرف میزان مناسبی از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین ‌های سالم و چربی‌های نیمه‌انتقالی را در نظر می‌گیرند. سبک زندگی ناسالم: در سبک زندگی ناسالم، تغذیه ناپایدار و فقدان تنوع وجود دارد. مصرف بیش از حد مواد غذایی پر از چربی اشباع شده، نمک، قند اضافی و غذاهای پرآوری رایج است. 2. سبک سالم زندگی: افراد در این سبک زندگی به تمرینات بدنی منظم و فعالیت‌های ورزشی اهمیت می‌دهند و به حفظ وزن مناسب و بهبود عملکرد بدنی خود می‌پردازند. سبک زندگی ناسالم: در سبک زندگی ناسالم، فعالیت‌های بدنی محدود یا نادر انجام می‌شود، و افراد به وضعیت نامناسب وزنی و کمبود فیتنس بدنی دچار می‌شوند.
  2. 3. سبک زندگی سالم: در این سبک زندگی، افراد از مصرف مواد مخدر و الکل به میزان معقولی پرهیز می‌کنند یا از آنها استفاده نمی‌کنند. سبک زندگی ناسالم : مصرف مواد مخدر و الکل به میزان زیاد و یا بدون محدودیت در این سبک زندگی رایج است.  سبک سالم زندگی: افراد در سبک زندگی سالم تلاش می‌کنند تا استرس را مدیریت کنند و از تمرین‌های تنفسی، مدیتیشن و روش‌های دیگر برای افزایش رفاه روحی استفاده می‌کنند. سبک زندگی ناسالم: در سبک زندگی ناسالم، استفاده از روش‌ های ناسالم برای کنترل استرس مانند مصرف زیاد قند یا مواد مخدر رایج است. 5.  سبک سالم زندگی: افراد در این سبک زندگی به خواب کافی و با کیفیت توجه می‌کنند و به ترتیب زمان برای استراحت مناسب را در نظر می‌گیرند.  سبک زندگی ناسالم: در سبک زندگی ناسالم، خواب کافی و یا کیفیت خواب مناسب در معرض خطر قرار می‌گیرد.

انواع سبک زندگی سالم

سبک زندگی و شکرگزاری و قدردانی از داشته ها

در بررسی انواع سبک زندگی سالم می توان گفت، سبک زندگی شکرگزاری و قدردانی از داشته‌ ها به معنای تاکید بر ارزش‌های مثبت زندگی و نهادینه کردن رویکرد مثبت نسبت به زندگی است. این رویکرد به افراد کمک می‌کند تا زندگی خود را با آگاهی از نعمت‌ها و شکرگزاری بهتر تجربه کنند.

  1. 1. شکرگزاری روزمره: بهترین و آسان ترین راه برای داشتن سبک زندگی سالم چیست؟ به گفته دکتر ماکان اریا پارسا روز خود را با ابراز سپاس‌گزاری برای چیزهایی که دارید، آغاز کنید. شکرگزاری برای خانواده، دوستان، سلامتی، کار، ویژگی‌های شخصیتی و هر چیز دیگری که به زندگی ارزش می‌دهد، مفید است. 2. تمرین شکرگزاری: ممکن است به عنوان یک تمرین روزانه شکرگزاری به خاطر چیزهای خوب در زندگی راه‌اندازی کنید. مثلا هر شب قبل از خواب، سه چیزی که برای آنها سپاس‌گزار هستید را نوشته و فکر کنید. شکرگزاری به عنوان یک عادت روزانه می‌تواند روحیه شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند تا به نظر مثبت‌تری از زندگی نگاه کنید. 3. توجه به لحظه حال: معمولا ما درگیر نگرانی‌ها و نیازهای آینده و گذشته می‌شویم. اما تمرکز بر لحظه حال و تجربه آن می‌تواند به ما کمک کند تا از لذت زندگی بیشتری برخوردار شویم. توجه به جزئیات روزمره و شکرگزاری برای آنچه کنونی است، می‌تواند حس مثبتی به زندگی دهد.
  2. 4. تفکر مثبت: در برنامه سبک زندگی سالم، بخشی را به تفکر مثبت اختصاص دهید. پیشرفت در توجه به اندازه کافی از داشته‌ها و تمرین تفکر مثبت می‌تواند شکرگزاری را تقویت کند. ترتیب دادن به فکرهای منفی و جایگزینی آنها با افکار مثبت و معنادار می‌تواند تاثیر زیادی بر روحیه و شکرگزاری داشته باشد. 5. تاثیر بر روابط اجتماعی: ابراز شکرگزاری به دیگران و نشان دادن ارزشی که برای شما دارند می‌تواند روابط اجتماعی شما را بهبود بخشد و احساس مثبتی به دیگران منتقل کند.

برنامه سبک زندگی سالم

سبک زندگی و انجام تمرینات مراقبه و مدیتیشن

انواع سبک زندگی سالم که شامل تمرینات مراقبه و مدیتیشن باشد، به عنوان “سبک زندگی معنوی” یا “سبک زندگی ذهنی” شناخته می‌شود. این سبک زندگی به اهمیت توجه به داخل و تسلط بر ذهن تاکید دارد. در زیر برخی از نکات مرتبط با این سبک زندگی آمده است:

  1. 1. تمرینات مراقبه: بر باور دکتر ماکان آریا پارسا تمرینات مراقبه می تواند بخشی از برنامه سبک زندگی سالم محسوب شود. مراقبه به معنای توجه آگاهانه به لحظه حال و تجربه‌ های ذهنی و جسمی است. این تمرین به شما کمک می‌کند تا در حال حاضر بمانید و از تجربیات زندگی لذت ببرید. تمرینات مراقبه می‌توانند به ترکیبی از تنفس آگاهانه، تجربه بی‌پرده، و تمرینات ریلکسیشن شامل پایین آوردن تن و آرام کردن ذهن شما باشند. 2. مدیتیشن: مدیتیشن به معنای تمرین ذهنی است که به شما کمک می‌کند ذهن خود را آرام کنید و بازسازی کنید. این تمرین می‌تواند به شما کمک کند تا استرس را کاهش دهید، ذهنتان را تمیزتر کنید و به تمرکز و تمامیت دست یابید.  مدیتیشن‌های مختلف وجود دارند، از جمله مدیتیشن تمرکز بر تنفس، مدیتیشن متمرکز بر موضوع (مانند مدیتیشن مهربانی)، و مدیتیشن در طبیعت.

این مطلب ادامه دارد…