ماکان آریا پارسا مدیر کارآفرین گروه بین المللی پارس پندار نهاد کارآفرینی پایدار یک مفهوم کلی برای اهمیت کارآفرینی می باشد. در 20 سال گذشته کارآفرینی به عنوان یک اصل مهم در بین جوامع بشری شناخته شده است. کارآفرین به فردی گفته می شود که یک کسب و کار جدید را برای خود راه اندازی کند. البته ممکن است کارآفرین فقط یک فرد نباشد و چند نفر با هم اقدام به راه اندازی یک کسب و کار نوین کنند. منظور از نوین بودن این نیست که قبلا آن کار وجود نداشته است. نوین بودن به این معنی است فرد سرمایه خود را وارد یک کاری کند و فرد و یا افرادی را برای انجام آن کار تعیین نماید. کارآفرینی باید به گونه ای باشد که یک یا چند نفر را صاحب پول و سرمایه کند، قابلیت پیشرفت داشته باشد و برای جامعه نیز مفید باشد. وظیفه دولت است که از افراد کارآفرین حمایت های لازم را انجام دهد. در صورتی که نیاز به کمک مالی داشته باشند، در مدت زمان کوتاهی با دادن تسهیلات و … آن ها را حمایت کند.
راز پیشرفت کشورهای بزرگ کارآفرینی می باشد. کارآفرینان افرادی با اعتماد به نفس بالا هستند که توانایی ریسک پذیری بالایی را دارا می باشند. این افراد می توانند تاثیرات مثبتی بر ذهنیت سایر افراد جامعه داشته باشند. اصلی ترین تاثیری که کارآفرینی بر جامعه دارد تولید ارز در داخل کشور می باشد. در صورتی هم که حرفه ای توسعه پیدا کند و محصولات آن قابلیت صادرات به سایر کشورها را داشته باشد، سبب ورود ارز به کشور و رشد اقتصادی آن می شود. با کارآفرینی تعداد افراد بیکار کاهش پیدا می کند و فقر در جامعه از بین می رود. در صورت تداوم شرایط ذکر شده کشور پیشرفت خواهد کرد، که به این شرایط کارآفرینی پایدار گفته می شود.
کارآفرینی پایدار چگونه می تواند به توسعه کشورها کمک کند؟
کارآفرینی پایدار به معنی حمایت، توسعه و ایجاد مشاغل نوین است. امروزه در کشورهای صنعتی و پیشرفته سعی می کنند به تربیت افرادی بپردازند تا در آینده کارآفرین شوند. بگذارید کمی واضح تر این موضوع را با هم بررسی کنیم؛ همه ما می دانیم فردی که بخواهد کارآفرین شود با اراده، اختیار و سرمایه خویش شروع به کار می کند. کسی نه او را مجبور می کند و نه قبل از آن برای کارآفرین شدن آموزش خاصی می بیند. اگر شخصی ایده و طرحی داشته باشد، می تواند سرمایه لازم را تهیه و آن را راه اندازی نماید. اما این موضوع مربوط به 20سال پیش است.
با توجه به بررسی هایی که بر روی مقوله کارآفرینی صورت گرفته است، اثبات شده که کارآفرینی بیشترین تاثیر را در پیشرفت جامعه، کاهش نرخ بیکاری و ارزآوری در کشورها داشته است. بنابراین درکشورهای توسعه یافته سعی می کنند افراد را برای کارآفرین شدن پرورش دهند. اینگونه است که کارآفرینی تبدیل به یک شاخه شغلی در جامعه می شود. افرادی که استعداد خاصی در خود دارند یا حرفه خاصی را می آموزند، شروع به راه اندازی آن به صورت مستقل می نمایند.
اگر دولت شروع به آموزش افراد کارآفرین نمایند و از افراد کارآفرین حمایت های لازم را انجام دهد، کارآفرینی تبدیل به یک اصل مهم در جامعه خواهد شد. در صورتی که کارآفرینی در جامعه ریشه بدواند و مردم و مسئولین برای آن ارزش قائل شوند و سعی بر توسعه کارآفرینی نمایند. کارآفرینی پایدار شده و سبب توسعه و رشد اقتصادی خواهد شد.
آشنایی با مدل کارآفرینی پایدار
کارآفرینی پایدار نیازمند یک برنامه جامع و مشخص می باشد. ما برای اینکه بدانیم کارآفرینان پایدار در جهان از چه الگویی جهت پایداری کار خود استفاده می کنند باید به دنبال جزئیات اصلی و مشخصی از کار آن ها که سبب پیشرفت و پایداری کارشان شده است بگردیم. در ادامه این ما عناصر مختلفی را که سبب کارآفرینی پایدار خواهد شد بررسی خواهیم کرد. بر همین مبنا مدل کارآفرینی پایدار در کسب و کار به همراه عناصر تاثیرگذار در آن را مورد بررسی قرار می دهیم؛
طراحی مدل کسب و کار
برای اینکه کسب و کارها پیشرفت کنند و کارآفرینی پایدار شود، باید عناصر تاثیرگذار در آن شناسایی و هرکدام در جایگاه خود مورد استفاده قرار گیرند. در پایداری مدل کسب و کار دو مفهوم مهم مورد توجه است. 1- عناصر طراحی2- موضوع طراحی. کارایی، نوآوری، مکمل و نصب زنجیر به پای مشتری از عناصر طراحی می باشند. موضوع طراحی هم نحوه ارتباط بین فعالیت های کسب و کار و میزان اهمیت هر یک را برای مدل کارآفرینی پایدار در کسب و کارها توصیف می کند.
داده ها و روش تحلیل
کارآفرینی پایدار بدون تحقیق و جمع آوری اطلاعات ممکن نخواهد بود. برای اینکه در کار خود به موفقیت دست پیدا کنید، باید به دنبال تحقیق و تجزیه و تحلیل کسب و کار خود باشید. جهت تجزیه و تحلیل کسب و کارها از دو شیوه جهت جمع آوری اطلاعات می توان استفاده نمود. 1- شیوه استنتاجی 2- شیوه قیاسی. در شیوه قیاسی کسب و کار خود را می توانید با مدل های مشابه مقایسه و آن را بر اساس متدهای روز دنیا بروز نمایید. البته اهمیت این شیوه نسبت به شیوه استنتاجی پایین تر است. اما شیوه قیاسی می تواند فرم خاصی از کسب و کار را با کمک داده های ترکیبی در چهارچوب جدیدی به شما ارائه دهد.
در شیوه استنتاجی می توان چند کسب و کار را که اهداف مالی یا غیر مالی دارند مورد بررسی قرار داد، و در نهایت شیوه های تحلیل کیفی محتوا و کدگذاری های محتوا را بر اساس آخرین متدها مورد بررسی قرار داد. این روش در نهایت نتایج قابل اعتمادی را به شما ارائه خواهد داد.
حال با هم مدل زوت و آمیت را برای تجزیه و تحلیل کسب و کار مورد بررسی قرار می دهیم؛
از نظر زوت و آمیت برای خلق ارزش های کسب و کار باید چهار منبع نوآوری، نصب زنجیر به پای مشتری، مکمل و کارایی مورد توجه قرار گیرند. هدف از بررسی کسب و کارها بر اساس این نظریه دستیابی به مشخصه کسب و کارهای ترکیبی می باشد. یعنی ارزش کسب و کار را علاوه بر بعد مالی در بعد اجتماعی و زیست محیطی نیز مورد بررسی قرار می دهد. هر کدام از چهار مورد ذکر شده دارای اهمیت ویژه ای هستند. در ادامه دو محور کارایی و نوآوری را با هم بررسی می کنیم؛
مدل کسب و کار مبتنی بر نوآوری
مدل کارآفرینی پایدار در کسب و کار را در دو شرکت b2b و b2c مورد بررسی قرار می دهیم.
در این دو شرکت هدف رسیدن به اهداف تجاری و پیوند دادن آن با ماموریت اجتماعی و زیست محطی می باشد. این مدل یک مدل نوآورانه است که دارای دو زیر مجموعه جاویژه و یکپارچه می باشد.
این مطلب ادامه دارد … .