محیط کار سمی برای کارکنان و کارمندانی که در آن مشغول کار هستند، جایی است که امکان دارد از یکدیگر تاثیر گرفته و مسمومیت در روابط بیشتر شود. بنابراین رفتار همکاران با یکدیگر و نحوه برخورد همکاران با یکدیگر در محیط سمی بسیار حائز اهمیت است.

محیط اداری برای ما به عنوان یک کارمند، مانند خانه دوم محسوب می‌گردد. یک سال برابر با 52 هفته است که اگر ما مطابق با قانون کار روزی 8 ساعت سر کار باشیم، چیزی بالغ بر 2000 ساعت با همکاران خود در ارتباط خواهیم بود. در این بین حتما مشکلات و چالش‌های مختلفی وجود دارند که باید بدانیم در یک محیط اداری و سمی چگونه باید با آن‌ها برخورد کنیم.

مشکلات محیط کار انواع مختلفی دارند و چون این موضوع از هر حیث دارای اهمیت است، تصمیم داریم آن را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. پس همراه ما باشید.

انواع چالش‌های محیط کار سمی

همه ما در محیط کار سمی با چالش‌ها و مشکلاتی مواجه شده‌ایم. این موضوع اصلا چیز تازه‌ای نیست و همیشه نیز وجود داشته است. معمولا کارمندان یک اداره، بیشترین تعاملات را با ارباب رجوع و همکاران خود دارند. طبیعی است که در چنین محیط‌هایی دچار چالش‌ شده و اذیت شدن در محیط کار را تجربه کنیم. برخی از این چالش‌ها از نظر مدیر موفق ماکان آریا پارسا به عنوان نمونه، شامل موارد زیر هستند:

  1. چالش برخورد با محیط کاری
  2. چالش نحوه برخورد با همکاران
  3. چالش برخورد با کارمندان مشکل دار
  4. چالش شنیده و دیده شدن توسط همکاران، رییس اداره و ارباب رجوع
  5. برنامه کاری انعطاف ناپذیر
  6. عدم توانایی در هماهنگی بین کار و زندگی
  7. فقدان انگیزه کاری
  8. مواجه شدن با زورگویی همکاران و مدیران
  9. همکاران بد اخلاق

هر کدام از مشکلات محیط کار که در بالا نام برده شد، می‌تواند برای ما یا بقیه افراد پیش بیاید. البته تعداد چالش‌ها و مشکلات، خیلی بیشتر از این‌ها است. فقط گوشه‌ای از آنها را برای نمونه مطرح کردیم.

برای مواجه شدن با چالش‌های محیط کار سمی باید همیشه آماده باشیم. ما انسان هستیم و هر کدام از کارمندان یک سازمان، دارای شخصیتی جداگانه هستند. بنابراین طبیعی است که در ارتباطات خود در محیط سمی دچار چالش شویم. برای هر کدام از چالش‌هایی که پیش روی ما قرار دارند، راه حل و راه کار وجود دارد. در ادامه حتما به این موضوع می‌پردازیم.

مشکلات محیط کار

بهترین راه برخورد با چالش‌های محیط کار سمی

به اعتقاد ماکان آریا پارسا محیط کار سمی نه تنها برای ما بلکه برای تمام کارکنان می‌تواند چالش آفرین باشد. حتی آبدارچی یک شرکت هم ممکن است مشکلات و چالش‌های ارتباطی را تجربه کند. بهترین کار برای از بین بردن این چالش‌ها، پذیرفتن آنها در قدم اول است. قدم بعدی، بررسی مشکل و سپس ارائه راه حل برای آن می‌باشد. در این بین اگر نیاز به صحبت با مدیر یا معاون و افراد بالا دست وجود داشته باشد هم باید انجام شود.

به طور کلی بهترین راه برخورد با مشکلات محیط کار و ارتباط بین کارمندان باید به گونه‌ای باشد که این چالش‌ها را قابل تحمل کند و یا آن‌ها را برای همیشه حل کرده یا کم رنگ کند.

برخی از راه کارهایی که می‌توانیم به کار ببریم، شامل موارد زیر هستند:

  • باید سعی کنیم در محیط کار، حرفه‌ای رفتار کنیم. این کار منجر به این می‌شود که دید همکاران و مدیرمان نسبت به ما تغییر کند. اگر هم بخواهند پای خود را در روابط فراتر بگذارند یا ما را دچار چالش و مشکل کنند، به احتمال زیاد پشیمان می‌شوند.
  • قبل از بیان نظر و ایده در جمع باید آن را سبک و سنگین کرده و جنبه مثبت و منفی آن را خوب بررسی کنیم.
  • باید سعی کنیم بین وظایف زندگی و وظایف کاری یک خط بکشیم و این دو را از هم تفکیک کنیم. شاید سخت باید اما با برنامه ریزی دقیق می‌توانیم از پس آن بر بیاییم.
  • باید انعطاف پذیری در روابط داشته باشیم اما حد و حدود آن بسیار مهم است. نباید از قوانین داخلی سازمان فراتر رود.
  • سکوت در مقابل هر رفتار ناشایست و خلاف عرف و اخلاق اصلا جایز نیست و نباید سکوت کنیم.

موارد متعدد دیگری در این زمینه وجود دارند اما به طور خلاصه چند مورد مهم را گفتیم.

نحوه ارتباط با افراد مشکل دار در محیط کار

نحوه ارتباط با افراد مشکل دار در محیط کار چگونه باید باشد؟

از دیدگاه ماکان آریا پارسا در محیط کار سمی امکان دارد با افرادی مواجه شویم که مشکل دار باشند. فرقی نمی‌کند ما یک کارمند جزء باشیم یا مدیر سازمان، مهم این است که نحوه برخورد ما با این افراد چگونه باشد.

بهتر است اول بررسی کنیم که افراد مشکل دار چه افرادی هستند. اگر به تازگی استخدام شده‌ایم یا کسی را به تازگی استخدام کرده‌اند، نباید رفتارهای او را تا چند وقت مشکل قلمداد کنیم چون ممکن است به ما و محیط کار عادت نکرده باشد. پس نباید این موارد را به عنوان مشکل در کارمند یا همکار معنا کنیم. افراد مشکل دار و کارمندانی که همیشه مشکل دارند، افرادی هستند که به طور دائم و در ارتباطات خود دچار مشکل هستند. دائما بدگویی کرده و خبرچینی می‌کنند.

برخی از مشکلات محیط کار با افراد مشکل دار بسیار بیشتر شده و غیر قابل تحمل می‌شوند. ما باید بتوانیم این مشکلات را به خوبی کنترل کرده و رفع کنیم وگرنه محیط کار برای خودمان غیر قابل تحمل خواهد شد.

نحوه ارتباط با افراد مشکل دار در محیط کار باید به گونه‌ای باشد که فرد مقابل بداند با ما چگونه رفتار کند. اگر کارمند زیر دست ما دچار مشکلات اخلاقی، تنبلی، بدگویی از همکاران و امثال آن می‌باشد، باید بدانیم که او فردی مشکل دار و اصطلاحا سمی است. برخورد با چنین کارمندانی ضروری است و اگر انجام نشود، بقیه کارمندان را هم مسموم خواهد کرد.

از دیدگاه ماکان آریا پارسا اگر همکار کنار دست ما دارای این رفتار مسموم کننده است، باید موضوع را با مدیر خود مطرح کرده و در صورت امکان، مکان کار خود را جابجا کنیم.

اذیت شدن در محیط کار

این مطلب ادامه دارد… .

مطلب پیشنهادی: برخورد با افراد دروغگو