به گفته دکتر ماکان آریا پارسا رشد اجتماعی وایتزمن یکی از دروس مهم رشته روانشناسی می باشد. در این درس رشد انسان به صورت گسترده بررسی شده است و تحقیقات بسیاری در این خصوص انجام شده است. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی رشد اجتماعی وایتزمن بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

 

آشنایی با رشد اجتماعی وایتزمن

رشد اجتماعی وایتزمن دارای ابعاد متفاوتی می باشد. بر باور دکتر ماکان آریا پارسا تمام ابعاد رشد می توانند به صورت همزمان با هم نیز اتفاق بیفتند. به عنوان مثال شخصی می تواند در سنین بالا نیز رشد اجتماعی مطلوبی داشته باشد ولی از لحاظ جسمانی درگیر افول شده باشد. به همین خاطر افراد در ابعاد مختلف می توانند رشد کنند و امکان دارد این رشد به هیچ عنوان جهت یکسانی نداشته باشد. این نوع رشد برای هر شخصی لازم و ضروری می باشد.

رشد اجتماعی وایتزمن توانایی شخص در تعامل با افراد در اجتماع را مورد بررسی قرار می دهد. به یاد داشته باشید میزان توانایی سازگاری فرد با محیط موجب می شود که از لحاظ اجتماعی رشد خوبی داشته باشد. این نکته مهم است که فرد از رشد اجتماعی بالایی برخوردار باشد. زمانی که شخص رشد اجتماعی بالا دارد، راحت تر با افراد ارتباط برقرار می کند.

رشد اجتماعی الیس وایتزمن

مولفه ها و ویژگی های رشد اجتماعی وایتزمن

طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا بررسی های زیادی در خصوص مولفه های رشد اجتماعی وایتزمن صورت گرفته است. این نوع رشد ویژگی های زیادی دارد. شش مدل از این ویژگی ها در پرسشنامه رشد اجتماعی الیس وایتزمن مورد سنجش قرار گرفته است که به شرح زیر می باشند:

  • افراد باید با یکدیگر همکاری و همدلی داشته باشند.
  • پروسه انجام کار گروهی در بستر اجتماع فراهم شود.
  • افراد در هر سن و جایگاهی هستند باید ارزش و احترام آنها حفظ شود.
  • فرد باید نسبت به آینده امیدوار و خوش بین باشد.
  • افراد باید تلاش کنند در برابر اتفاقات و تغییرات زندگی انعطاف پذیر باشند.
  • فرد باید بتواند مسئولیت پذیر باشد.

 

رشد اجتماعی الیس وایتزمن

رشد اجتماعی الیس وایتزمن به مهم ترین جنبه های زندگی هر شخص می پردازد. به اعتقاد دکرت ماکان آریا پارسا منظور از رشد اجتماعی این است که فرد باید بتواند با اجتماع سازگار و هماهنگ شود. به بیان دیگر زمانی جامعه فرد را اجتماعی می داند که فرد بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند و با آنها به صورت مداوم همکاری نماید. کودکان با داشتن مهارت های ضروری می توانند وظایف خود را به طور کامل انجام دهند.

 

در رشد اجتماعی الیس وایتزمن به رشد نوجوانان نیز توجه شده است. رشد اجتماعی در نوجوانان به پروسه ای گفته می شود که در آن نوجوانان مهارت ها و توانایی های خود را توسعه می بخشند. آنها می توانند به فردی سازنده و پویا در اجتماع تبدیل شوند. این نوع رشد موجب می شود که فرد بتواند با دیگران ارتباط موثر داشته باشد.

رشد اجتماعی نوجوانان

جنبه های رشد اجتماعی نوجوانان

در ادامه به جنبه های رشد اجتماعی نوجوانان می پردازیم:

خانواده

از دید دکتر ماکان آریا پارسا خانواده نقش مهمی در رشد اجتماعی نوجوانان دارد. به همین خاطر نمی تواند نقش آن را نادیده گرفت. آنها باید بتوانند به دیگران احترام بگذراند و همدلی را نیز تجربه نمایند. روابط سالم و صمیمی در خانواده می تواند به نوجوان کمک کند تا بتوانند همکاری بیشتری داشته باشد.

 

توانایی حل مسئله اجتماعی

در رشد اجتماعی نوجوانان توانایی حل مسئله اجتماعی بسیار حائز اهمیت می باشد. آنها باید بیاموزند چگونه مسائل اجتماعی را حل کنند. همچنین آنها باید بتوانند دیدگاه ها و نظرات خود را به طور دقیق ارائه نمایند.

 

توانایی همدلی و همکاری

نوجوان در مهم ترین دوره زندگی اش قرار دارد و باید بتواند توانایی همدلی و همکاری را در خود وسعت ببخشد. رشد اجتماعی نوجوانان روندی پویا و پیچیده دارد که به صورت همزمان با تغییرات روانی و جسمانی اتفاق می افتد. این رشد می تواند از طریق تجربه های گروهی و تعاملات اجتماعی ایجاد گردد. در این فرایند نوجوان می تواند همدلی، توانایی های ارتباطی، قدرت تفکر و تعامل گروهی در خود را تقویت کند. به یاد داشته باشید رشد اجتماعی می تواند تاثیر زیادی در خانواده و همسالان نوجوان داشته باشد.

 

نگاهی به مهارت های ارتباطی

نوجوانان در این دوره از زندگی، مهارت های ارتباطی زیادی ایجاد می کنند. آنها به طور دقیق آموزش می بینند که چگونه با دیگران گفتگو کنند. علاوه بر این آنها می توانند سخنان اطرافیان را به طور دقیق گوش کنند. پس از آن نیازها و احساسات خود را به زبان می آورند و مشکلات خود را نیز حل می کنند.

توانایی همدلی و همکاری

آشنایی با توانایی برقراری روابط اجتماعی

توانایی برقراری روابط اجتماعی جزو جنبه های مهم رشد اجتماعی در نوجوانان محسوب می شود. نوجوانان باید بتوانند در این دوره از زندگی خود با دیگران روابط اجتماعی مطلوبی برقرار نمایند. آنها به طور دقیق آموزش می بینند که چگونه با دوستان و اطرافیان خود ارتباط برقرار نمایند. علاوه بر این می توانند توسط رشد اجتماعی با دیگران همکاری کنند.

تعاملات گروهی

در بخش قبل به توانایی برقراری روابط اجتماعی پرداختیم. نوجوانان باید در تیم های گوناگون شرکت کنند و بتوانند توانایی های خود را بشناسند. آنها به طور دقیق می آموزند که چگونه در گروه ها با یکدیگر همکاری کنند. پس از آن بهتر است نقش خود را در گروه ها تعیین کنند و به توافقات خود عمل کنند.

 

مشاوره و آموزش

برنامه های آموزشی و مشاوره در مدارس گوناگون، به نوجوانان کمک می کنند تا بتوانند مهارت های اجتماعی شان را تقویت نمایند. آنها باید یاد بگیرند بتوانند با دیگران درست ارتباط برقرار کنند. پس از آن مشکلات خود را برطرف کنند. به همین دلیل بهتر است در محیط های آموزشی و فرهنگی از نوجوان خود حمایت شود.

مهارت های ارتباطی

محیط آموزشی و مدرسه

محیط آموزشی و مدرسه نقش پررنگی در رشد اجتماعی نوجوانان دارد. در مدرسه، نوجوانان می توانند با همکلاسی های خود ارتباط داشته باشند و در فعالیت های گروهی نیز شرکت کنند. علاوه بر این آنها می توانند توانایی های اجتماعی خود را توسعه دهند.

این مطلب ادامه دارد…