از دید ماکان آریا پارسا بازاریابی دهان به دهان از اصطلاحات مهم در دنیای فروش و بازاریابی است که این روزها در مورد آن زیاد میشنویم. بسیاری از بازاریابان در تلاش هستند تا بتوانند محصولات و خدمات یک شرکت را به خوبی جا بیندازند. به همین دلیل گاهی از بازاریابی به شیوه دهان به دهان استفاده میکنند. ما نیز گاهی بدون این که خودمان با خبر باشیم، از این شیوه برای جا انداختن محصول و خدمات دیگران استفاده میکنیم.
بازاریابی کلامی یا همان دهان به دهان، یکی از پر قدرتترین استراتژیهای بازاریابی برای معرفی و جا انداختن برند و محصول است. البته این روش بازاریابی با این که در ظاهر خیلی ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد، اما یک شرط هم دارد.
تبلیغات دهان به دهان مثبت و جا افتادن محصول در صورتی رخ خواهد داد که ما تجربه دلچسب و شیرینی از خرید خود داشته باشیم. در غیر این صورت این روش تبلیغاتی به یک روش کاملا منفی تبدیل خواهد شد که حتی میتواند یک کمپانی را به ورشکستگی کامل برساند. در ادامه با این نوع بازاریابی بیشتر آشنا خواهیم شد.
بازاریابی دهان به دهان چیست؟
بهتر است پیش از هر گونه صحبت در مورد بازاریابی دهان به دهان، ابتدا ببینیم که این نوع بازاریابی چیست و چگونه میتوان از این استراتژی در جهت فروش بیشتر استفاده کرد.
به گفته ماکان آریا پارسا بازاریابی به سبک دهان به دهان نوعی بازاریابی است که مشتریان بعد از خرید کردن و استفاده از محصول یا یک خدمت، آن را به دیگران توصیه میکنند. در واقع با داشتن تجربه شیرین و لذت بخش از خرید و استفاده محصول، تجربه آن را با بقیه به اشتراک میگذارند. با این نوع بازاریابی، سازمانها و شرکتهای مختلف خیلی زود میتوانند به اهداف فروش خود دست پیدا کنند.
بازاریابی دهان به دهان الزاما صحبت کلامی در مورد یک محصول یا خدمات با دیگران نیست. این نوع بازاریابی میتواند از طریق کامنت نوشتن در شبکههای اجتماعی و وبسایت هم انجام شود. اگر بتوانیم تجربه خرید خود را به شکل مثبت با بقیه به اشتراک بگذاریم، نوعی بازاریابی به شیوه دهان به دهان انجام دادهایم.
بنابر این میتوانیم بازاریابی از نوع دهان به دهان را به دو شیوه تقسیم کنیم:
- شیوه سنتی
- شیوه مدرن و دیجیتال
بازاریابی دهان به دهان با مثال بهتر میتواند برای ما جا بیفتد. برای مثال زمانی که یک نوشیدنی بسیار خوشمزه و با قیمت مناسب خرید کرده و مصرف میکنیم، میتوانیم لذت خوردن آن را به اطرافیان خود بگوییم و آنها را تشویق کنیم که از این نوشیدنی خرید کنند. این تبلیغ به شیوه ستنی است. اگر همین نوشیدنی را اینترنتی سفارش داده و تجربه خود را در زیر پست مربوطه بنویسیم، نوعی تبلیغ دهان به دهان مدرن انجام دادهایم.

کاربرد بازاریابی دهان به دهان در استارتاپها و شرکتهای با سابقه
به اعتقاد ماکان آریا پارسا بازاریابی دهان به دهان قدمتی زیادتر از آن چیزی دارد که تصور میکنیم. این نوع بازاریابی در گذشته هم وجود داشته است. البته امروزه به شیوههای جدیدتر و به روزتری در حال انجام شدن است که صد البته تاثیر آن هم بیشتر خواهد بود.
تبلیغات به شیوه کلامی و دهان به دهان برای شرکتهای استارتاپ و تازه کار به همان اندازه تاثیر گذار است که شرکتهای با سابقه از آن تاثیر میگیرند. تنها چیزی که این وسط میتواند تاثیر این کار را مثبت یا منفی کند، فقط و فقط تجربه ما به عنوان مصرف کننده محصول یا خدمات است.
تبلیغات دهان به دهان مثبت میتواند در معرفی برند تازه، معرفی هرچه بیشتر برندهای قدیمی، جلب توجه دیگر افراد و در نهایت فروش بالا و رضایتمندی، تاثیر بسزایی داشته باشد.
همین اتفاق میتواند برعکس هم رخ دهد. در واقع با تجربه تلخ از مصرف و استفاده از یک محصول، میتوانیم دو موضع متفاوت در این خصوص بگیریم. اول این که در مورد فلان برند با کسی صحبت نکنیم و دوم این که در مورد نکات منفی آن صحبت کنیم. در خصوص موضع اول، برند مورد نظر مطرح نخواهد شد اما در خصوص واکنش دوم ما، امکان بسیار زیادی وجود دارد که برند مد نظر جایگاه خود را از دست داده و در بین اطرافیان ما بد جا بیفتد.
با تمام این تفاسیر، اگر یک شرکت استارتاپ یا حتی شرکتهای با سابقه و خوشنام نتوانند نظر ما را به عنوان مشتری به خود جلب کرده و تجربهای شیرین برای ما رقم بزنند، احتمالا از گردونه رقابت حذف خواهند شد.

چند تکنینک مهم برای بازاریابی کلامی موفق
از دیدگاه ماکان آریا پارسا تبلیغات دهان به دهان مثبت منجر به نوعی بازاریابی موفق و هدف مند میشود. شرکتها برای این نوع بازاریابی چند تکنیک مهم و موثر استفاده میکنند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- اولین تکنیک این است که شرکتها باید برند، محصول و خدمات خود را به خوبی بشناسند. شناخت از محصول و خدمات میتواند شرکتها را ترغیب کند تا محصولات خود را به همان گونه که هستند ارائه کنند.
- وقتی رقبا به درستی و خوبی شناخته شوند، میتوان نقاط ضعف و قوت آنها را تشخیص داد و بهتر از آنها عمل کرد. این کار میتواند تاثیر عمیقی بر بازاریابی کلامی بگذارد.
- یافتن ویژگیهای مهم و تاثیر گذار محصول و شرکت تولید کننده، میتواند از مهمترین عوامل تاثیر گذار روی بازاریابی و تبلیغات کلامی باشد.
- شرکتها برای تبلیغات دهان به دهان از نوع مدرن و دیجیتال، باید با اینفلوئنسرها در ارتباط باشند. تاثیر این افراد میتواند بسیار زیاد باشد و نام محصول و برند زودتر در بین عموم جا بیفتد.
- درگیر کردن احساسات انسانی در این کار بسیار تاثیر گذار است. وقتی ما به عنوان مخاطب و مشتری سعی در ارتباط با فروشنده داریم، باید پاسخ به درخواست ما را به بهترین شکل انجام دهد. این که نظر ما در مورد محصول و خدمات دریافتی به شکل مثبت باشد یا منفی، فرقی ندارد. مهم این است که تولید کننده بتواند برای ما ارزش قائل شده و به احساس ما پاسخ دهد.
مطمئنا تکنیکهای بسیار زیاد دیگری در زمینه بازاریابی و تبلیغ کلامی وجود دارند که ما فقط به بیان چند تا از مهمترینهای آن بسنده کردیم.

این مطلب ادامه دارد… .